----- Αλμυρές



Χοχλιοί με ρύζι

Υλικά
-1 κιλό χοχλιούς
-1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
-2 φλιτζάνια ρύζι
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
-αλάτι
–πιπέρι
Προετοιμασία
Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, τους ξεχωρίζουμε εάν έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα και τους αφήνουμε για δέκα λεπτά. Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους καθαρίζουμε καλά. Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω και ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Τσιγαρίζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και τους ρίχνουμε μέσα τσιγαρίζοντας πάλι. Έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι ζεστό νερό και τους αφήνουμε να σιγοψηθούν περίπου 20 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε 6 φλυτζάνια ζεστό νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι. Μόλις τραβήξει τα πολλά υγρά, περίπου σε 10 λεπτά, ρίχνουμε και τους χοχλιούς και ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα και από πάνω το καπάκι για 5 λεπτά.

Κουνέλι στιφάδο

Υλικά
-1 κουνέλι
-1 κιλό κρεμμύδια
-5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
-1 ποτήρι κόκκινο κρασί
-1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 ξυλάκι κανέλα
-2 δαφνόφυλλα
-αλάτι
-πιπέρι
-κύμινο
Προετοιμασία
Κόβουμε το κουνέλι σε κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι και τσιγαρίζουμε καλά. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα  μαζί με το σκόρδο και τσιγαρίζουμε πάλι. Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, το αλάτι ,το πιπέρι και το κύμινο και 1/2 ποτήρι ζεστό νερό, εαν χρειαστει, και το αφήνουμε μέχρι να ψηθεί.

Λαχανοντολμάδες με κιμά

Υλικά
-1 άσπρο λάχανο 2 κιλά περίπου
-½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
-1 κρεμμύδι
-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
-1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
-½ ματσάκι άνηθο
-½ ματσάκι μαϊντανό
-1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
-αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
-2 αυγά
-χυμό 2 λεμονιών
Προετοιμασία
Αφαιρούμε τα χαλασμένα φύλλα από το λάχανο και κόβουμε το κοτσάνι όσο πιο βαθιά μπορούμε. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και όταν βράσει το τοποθετούμε ολόκληρο. Το αφήνουμε για 5-7 λεπτά ενώ το γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Το αφαιρούμε από το νερό και αφού κρυώσει λίγο αρχίζουμε να βγάζουμε τα φύλλα ένα ένα με προσοχή. Εάν δούμε ότι το εσωτερικό δεν έχει βράσει μπορούμε να το ξαναβράσουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι στο τέλος να βγάλουμε όλα τα φύλλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μαζί με τα κρεμμύδια, τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε. Βάζουμε 1 φλιτζάνι νερό και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.  Παίρνουμε ένα ένα φυλλαράκι(τα μεγάλα φύλλα μπορούμε να τα μοιράσουμε ),το γεμίζουμε με 1 κουταλιά από το μείγμα, διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε προσεχτικά. Τους τοποθετούμε τον ένα δίπλα στον άλλο στην κατσαρόλα με το σημείο ένωσης προς τα κάτω. Όταν είναι έτοιμο βάζουμε ότι φύλλο χαλάσαμε από πάνω ,1 1/2 ποτήρι ζεστό νερό ,ένα πιάτο από πάνω για να μην χαλάσουν και βράζουμε για περίπου 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να βγάλουμε τον ζωμό πιέζοντας ελαφρά το πιάτο για να μην χαλάσουν και να φτιάξουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα να αφρατέψουν, ρίχνουμε τους κρόκους και λίγο λίγο το λεμόνι. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας σταδιακά και το ζεστό ζουμί. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα την οποία κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού. Έαν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε το αυγολέμονο και να το ρίξουμε λίγο πάνω από το πιάτο που θα σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.

Σφακιανές πίτες

Υλικά
Για τη ζύμη
-1/2 κιλό αλεύρι
-1 κουταλάκι αλάτι
-3 κουταλιές λάδι
-1 ποτηράκι (για σφηνάκι) ρακή
-1 ποτήρι νερό
Για τη γέμιση
1/2 κιλό μυζήθρα μαλακιά Χανιώτικη (γαλομυζήθρα)
Προετοιμασία
Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, κάνουμε ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα το λάδι, την τσικουδιά και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό προς μέτριο ζυμάρι. Στο μεταξύ, παίρνουμε την μυζήθρα και τη λιώνουμε με το πιρούνι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες και ανοίγουμε μικρά φύλλα. Μέσα σε κάθε ένα βάζουμε 1 κουταλιά μυζήθρα. Μαζεύουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο και καλύπτουμε τη γέμιση φτιάχνοντας μικρή μπαλίτσα, την οποία ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε  διαμέτρο περίπου ενός πιάτου μεσαίου. Τηγανίζουμε τις πίτες μία μία σε καυτό τηγάνι αφού το έχουμε αλείψει με ελάχιστο λάδι γυρίζοντάς τις συνεχώς για να μην καούν. Τις περιχύνουμε με μέλι και τις σερβίρουμε ζεστές.

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Υλικά
-40  κολοκυθοανθούς
-1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
-1/2 ποτήρι λάδι
-3 μέτρια κρεμμύδια
-1 κιλό ώριμες ντομάτες
-1/2 ματσάκι μαϊντανό, δυόσμο, μάραθο
-2 κολοκύθια
-1 πατάτα μεγάλη
-Αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
Αφαιρούμε το κοτσάνι που έχουν οι κολοκυθοανθοί και τους πλένουμε καλά. Ψιλοκόβουμε σ’ ένα μπολ τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το δυόσμο, το μάραθο .Περνάμε από τον τρίφτη τα κολοκύθια, την πατάτα και τις ντομάτες και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι και ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας και 1 ποτήρι νερό. Μ΄ ένα κουτάλι γεμίζουμε  τους ανθούς ένα-ένα χωρίς όμως να βάλουμε αρκετό από το μείγμα  γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα ανοίξουν. Κλείνουµε διπλώνοντας απαλά τις άκρες των ανθών και τους στρώνουμε στην κατσαρόλα κυκλικά. Τελειώνοντας με τους ανθούς ρίχνουμε από πάνω 2 ποτήρια νερό. Βάζουμε ένα πιάτο και τους αφήνουμε σε χαμηλή  φωτιά να σιγοψηθούν κουνώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα.

Χοχλιοί μπουμπουριστοί

-  1 κιλό χοχλιούς
-  1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
-  1/2 ποτηράκι του κρασιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
-  1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
-  αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο.

Προετοιμασία
Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για 3 λεπτά.
Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και τους ανακατεύουμε μια φορά. Μετά από δυο λεπτά τους σβήνουμε με το κρασί.
Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.

Μοσχάρι με φασολάκια

Υλικά
-1/2  κιλό μοσχάρι
-2 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
-1 κιλό ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
-1/2 κούπα λάδι
-1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 κιλό φασολάκια καθαρισμένα
-Αλάτι
-Πιπέρι
Προετοιμασία
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια. Όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να μισοψηθεί. Το σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό. Κατόπιν στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι, προσθέτουμε  τις ντομάτες , το κρέας, τα φασόλια, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 2 ποτήρια από το ζωμό του κρέατος και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα. Μπορούμε να βάλουμε και κατεψυγμένα φασολάκια, όμως χρειάζονται λιγότερο χρόνο στο ψήσιμο.

Μοσχάρι με αρακά κοκκινιστό

Υλικά
-1 κιλό μοσχαράκι
-1/2 κιλό αρακά φρέσκο καθαρισμένο ή κατεψυγμένο
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
-Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 καρότο ψιλοκομμένο
-1/2 κούπα λάδι
-Αλάτι
-Πιπέρι
Προετοιμασία
Κατ΄ αρχήν πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, έπειτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το κρέας και τα τσιγαρίζουμε προσθέτουμε 7 ποτήρια ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 45 λεπτά.  Μετά βάζουμε την ντομάτα, τον αρακά, το καρότο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι  και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε πάλι τόσο ώστε να έχει ψηθεί ο αρακάς και το κρέας. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό για το ψήσιμο.

Χόρτα ομελέτα

Υλικά
-5 αυγά
-1 μερίδα χόρτα βρασμένα
-1 φλιτζανάκι λάδι
-Αλάτι
-Πιπέρι
-Κύμινο
Προετοιμασία
Αυτή την συνταγή μας την έφτιαχνε συχνά η μάνα μου όταν είχαμε χόρτα βρασμένα και την επομένη μέρα είχαν περισσέψει. Οπότε για να μας ευχαριστήσει έκανε ομελέτα. Τα χόρτα μπορεί να είναι είτε ραδίκια, τσιμούλια ,βρούβες είτε ότι άλλο θέλουμε. Συνήθως δεν έβαζε κάτι άλλο μέσα. Όμως εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λουκάνικα ή φέτα.
Κόβουμε τα χόρτα εάν είναι μεγάλα και τα σουρώνουμε καλά από το νερό που τα έχουμε βράσει. Σ΄ ενα τηγάνι βάζουμε το λάδι με τα χόρτα, αλάτι πιπέρι και το κύμινο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά ρίχνοντας αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Περιχύνουμε τα χόρτα με τα αυγά σε όλο το τηγάνι. Μ΄ ένα πιρούνι ανακατεύουμε ελαφρά από πάνω τα χόρτα για να εισχωρήσει μέσα το αυγό. Πιάνουμε το τηγάνι από το χερούλι και το κουνάμε για να ξεκολλήσει το αυγό. Όταν ψηθεί από την μια πλευρά γυρνάμε την ομελέτα και από την άλλη. Πατάμε ελαφρά με το πιρούνι την ομελέτα και αφήνουμε να ψηθεί. Σερβίρουμε ζεστή σε μια πιατέλα.
Ούφ! Τα είπα. Ελπίζω να σας άρεσε. Απλή, θρεπτική και γρήγορη.

Μοσχάρι κοκκινιστό

Υλικά
-1 κιλό μοσχάρι
-2 κρεμμύδια
-1 κιλό ώριμες ντομάτες
-1/2 κούπα λάδι
-1 δαφνόφυλλο
-Αλάτι
-Πιπέρι
Προετοιμασία
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια. Όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να μισοψηθεί. Κατόπιν σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε και τις ντομάτες ψιλοκομμένες το κρέας σουρωμένο, το δαφνόφυλλο, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι από το ζωμό του κρέατος και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

Σουβλάκια σπιτικά

Υλικά
-1/2 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλα
-1 πιπεριά πράσινη
-1 πιπεριά κόκκινη
-1 κρεμμύδι
-1/2 ποτήρι λάδι
-αλάτι
-πιπέρι
-ρίγανη
-λεμόνι
Προετοιμασία
Κόβουμε σ’ ένα μπολ το κρέας σε μικρά κομμάτια σε σχήμα κύβου.  Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1/2 ποτήρι λάδι και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Έπειτα κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε σχήμα όπως το κρέας. Παίρνουμε ένα καλαμάκι ξύλινο και περνάμε εναλλάξ κρέας, τρυπώντας το στη μέση, πιπεριά κόκκινη, κρέας, κρεμμύδι, κρέας, πιπεριά πράσινη και ξανά από την αρχή μέχρι να γεμίσει το καλαμάκι. Ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ηλεκτρική σχάρα. Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε και όσο λεμόνι θέλουμε.

Χοχλιοί με ξινόχοντρο

Υλικά
-1 κιλό χοχλιούς
-1 ποτήρι ελαιόλαδο
-1/2 κιλό ξινόχοντρο (τραχάνα)
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
-αλάτι
–πιπέρι
Προετοιμασία
Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, τους ξεχωρίζουμε εάν έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα και τους αφήνουμε για δέκα λεπτά. Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους καθαρίζουμε καλά. Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω και ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Τσιγαρίζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και τους ρίχνουμε μέσα τσιγαρίζοντας πάλι. Έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι πιπέρι και 1 ποτήρι ζεστό νερό και τους αφήνουμε να σιγοψηθούν περίπου 20 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε 6 ποτήρια ζεστό νερό και όταν βράσει ρίχνουμε τον ξινόχοντρο. Το ανακατεύουμε σταδιακά για να μην τσικνώσει μέχρι να τραβήξει τα πολλά υγρά περίπου κανένα 10 λεπτο. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε ζεστό.

Κοτόπουλο με κριθαράκι

Υλικά
-1 κοτόπουλο κομμένο
-1/2 κιλό κριθαράκι
-2 κρεμμύδια
-1 κιλό ώριμες ντομάτες
-1 κούπα λάδι
-2 δαφνόφυλλα
-Αλάτι
-Πιπέρι
Προετοιμασία
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το κοτόπουλο. Στην συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τα δαφνόφυλλα , το αλάτι, το πιπέρι, και 2 ποτήρια ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.  Σ΄ ένα μπολ αδειάζουμε το κοτόπουλο και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κριθαράκι με 2 ποτήρια  ζεστό νερό. Σιγοψήνουμε το φαγητό για περίπου 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας σταδιακά  μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό). Όταν γίνει το φαγητό  ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Σφουγγάτο με μελιτζάνες

Υλικά
-1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
-5 αυγά
-αλάτι
-πιπέρι
-τριμμένο τυρί (προαιρετικά)
Προετοιμασία
Πλένουμε τις μελιτζάνες ,τους κόβουμε τις άκρες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις αφήνουμε στο νερό για 1 ώρα. Κατόπιν τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά και αλατοπιπερώνουμε. Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει λίγο. Τις ρίχνουμε μέσα και τις αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν ενώ τις γυρνάμε σταδιακά. Εν τω μεταξύ χτυπάμε και τα αυγά με λίγο γάλα για να είναι έτοιμα, αλατάκι και πιπεράκι. Μόλις είναι έτοιμες οι μελιτζάνες τις βγάζουμε, αφαιρούμε το λάδι από το τηγάνι και τις ξαναβάζουμε. Τις στρώνουμε ομοιόμορφα στο τηγάνι και περιχύνουμε κυκλικά με τα αυγά. Όπως δηλαδή κάνουμε και με την ομελέτα. Το αφήνουμε να ψηθεί από την μια πλευρά και το γυρνάμε με προσοχή και από την άλλη είτε μ΄ ένα πιάτο ή ότι άλλο μας βολεύει. Το πατάμε ελαφρά με μια κουτάλα για να ψηθεί καλά και από μέσα το αυγό και το ξαναγυρνάμε άλλη μια φορά. Τώρα μπορούμε να ρίξουμε από πάνω το τριμμένο τυρί ή εάν θέλετε μπορείτε  να το ρίξετε και μέσα πριν βάλετε το αυγό. Σερβίρουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα ζεστό.

Μελιτζάνες γιαχνί

Υλικά
-1 κιλό μελιτζάνες μακριές
-1/2 ποτήρι λάδι
-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-αλάτι
-πιπέρι
Προετοιμασία
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τους κόβουμε τις άκρες, τις κόβουμε σε κύβους ή σε λωρίδες και τις αφήνουμε στο νερό για 1 ώρα. Κατόπιν τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Σε με κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και ρίχνουμε τις μελιτζάνες να τσιγαριστούν και αυτές. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε να σιγοψηθεί περίπου 40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εαν χρειαστεί προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό.  Συνοδεύονται τέλεια με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι.

Ντολμαδάκια με κιμά

Υλικά
-500 γρ. περίπου αμπελόφυλλα
-1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο κ΄χοιρινό
-1,5 κούπα ρύζι νυχάκι
-2 κρεμμύδια
-1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
-1 κούπα λάδι
-αλάτι, πιπέρι
-χυμό από 2 λεμόνια
Προετοιμασία
Ζεματάμε τα φύλλα και τα βάζουμε σ΄ ένα τρυπητό. Σε μια λεκάνη μέσα τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι πλυμένο και το λάδι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα ότι φύλλα χαλασμένα έχουμε. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι από την γέμιση και τα τυλίγουμε. Κατόπιν τα τοποθετούμε κυκλικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα ότι υγρά έχει βγάλει το μείγμα στην λεκάνη.  Τέλος σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ότι φύλλα περίσσεψαν και ένα βαρύ πιάτο και τους προσθέτουμε ζεστό νερό σχεδόν να καλύψει τα ντολμαδάκια. Βάζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου και 10 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Χοιρινό στο φούρνο λεμονάτο

Υλικά
-1 κιλό χοιρινό κομμάτια
-1 κιλό πατάτες
-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-3/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
-2 λεμόνια (το χυμό)
-ρίγανη
-αλάτι
-πιπέρι
Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι, τα ανακατεύουμε καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε έτσι για 1/2 ώρα. Κατόπιν παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω το κρέας.  Περιχύνουμε με τα υγρά που έχουν μείνει και 1 ποτήρι νερό.  Το ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά στους 160 οC ενώ γυρνάμε κάνα 2 φορές το κρέας. Λίγο πριν το κατεβάσουμε του ρίχνουμε το λεμόνι και αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 200 οC για να ροδοκοκκινίσει το κρέας.

Μαυρομάτικα φασολάκια σαλάτα

Υλικά
-1/2 πακέτο φασολάκια µαυροµάτικα
-1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
-1 µατσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
-1 κρεµµύδι ψιλοκομμένο
-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-1 λεμόνι (το χυμό)
-αλάτι
-πιπέρι
Προετοιμασία
Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ.  Βράζουµε νερό σε µία κατσαρόλα και ρίχνουμε µέσα τα φασολάκια και αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ψηθούν. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε περίπου 10 λεπτά όπως είναι και μετά τα σουρώνουμε.  Εν τω μεταξύ σε µια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια καλά με το λάδι. Ρίχνουμε και τον άνηθο, αλάτι ,πιπέρι και το 1/2 φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά του.  Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουµε τα φασολάκια, το λεμόνι και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Σερβίρουμε σε μια βαθιά πιατέλα και φυσικά μπορείτε να την φάτε και κρύα ειδικά το καλοκαίρι είναι ότι πρέπει.

Φρέσκα κουκιά με αγκινάρες και χοχλιούς

Υλικά
-1 κιλό φρέσκα κουκιά
-1/2 κιλό χοχλιούς
-5 αγκινάρες
-1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
-1 ματσάκι ψιλοκομμένο μάραθο
-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
-1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι
-1 λεμόνι
Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βάζουμε σ’ ένα δοχείο με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κουκιά  ή χλωροκούκια ,όπως τα ονομάζουμε στα μέρη μου, αφαιρώντας τις ίνες και τα κόβουμε στα δύο εάν είναι μεγάλα. Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, τους ξεχωρίζουμε εάν έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα και τους αφήνουμε για δέκα λεπτά. Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους καθαρίζουμε καλά. Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω και ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Τσιγαρίζουμε το λάδι με το ξερό κρεμμύδι και τους χοχλιούς, βάζουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και τους αφήνουμε να σιγοψηθούν περίπου 15 λεπτά. Ρίχνουμε τα κουκιά, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μάραθο, αλάτι, πιπέρι και 2 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοψήνουμε για 30 λεπτά. Προσθέτουμε και τις αγκινάρες με το λεμόνι. Όταν τις βάλουμε και δούμε ότι χρειάζεται νερό προσθέτουμε λίγο ακόμα και το αφήνουμε περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου