----- Γλυκές



Ξεροτήγανα

Υλικά
Για τη ζύμη
-3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 ποτηράκι για σφηνάκι ρακί
-2 λεμόνια (το χυμό)
-1 κουταλάκι αλάτι
-1 κιλό αλεύρι σκληρό
Για το σιρόπι
-1 ποτήρι νερό
-3 ποτήρια μέλι
-Ξύλο κανέλας
Για το πασπάλισμα
-Καρύδια ψιλοκομμένα
-Σουσάμι
-Κανέλα
Προετοιμασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει ή ζύμη σκληρή και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά. Την Χωρίζουμε σε κομμάτια για να ανοίξουμε φύλλα με την μηχανή, πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες περίπου 3 εκ. πλάτος και βάζουμε σ’ ένα τηγάνι βαθύ μπόλικο λάδι για να κάψει. Και τώρα ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι. Στο χωριό μου Αμιρά Βιάννου, παρεμπιπτόντως, οι γυναίκες έχουν βρει μια πολύ καλή λύση για να πετυχαίνουν στρογγυλό σχήμα σαν μια κορδέλα που την έχουμε τυλίξει. Λοιπόν, παίρνουν ένα ξηρό καλάμι το κόβουν περίπου 1/2 μέτρο, το πλένουν πολύ καλά και στην μία άκρη του κάνουν μια σχισμή τόσο φαρδιά ώστε να μπορεί να μπαίνει η λωρίδα. Αφού έχουμε περάσει την λωρίδα στο καλάμι την βουτάμε στο λάδι και καθώς αρχίζει να ψήνεται τυλίγουμε με το ένα χέρι την ψημένη στο καλάμι και παράλληλα με το άλλο χέρι αφήνουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη λωρίδα συνεχίζοντας ξανά αυτή την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε. Αφού τελειώσουμε ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και το ξύλο κανέλας για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει. Παίρνουμε ένα ένα ξεροτήγανο και κρατώντας το με το ένα μας χέρι το βουτάμε μέχρι την μέση στο σιρόπι. Έπειτα το ακουμπάμε σε μια πιατέλα με την σιροπιασμένη πλευρά προς τα πάνω. Τέλος τα πασπαλίζουμε με την κανέλα,τα ο σουσάμι και τα καρύδια αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει όλα μαζί.

Μυζηθρόπιτες

Υλικά
Για τη ζύμη
-1/2 κιλό αλεύρι
-3 κουταλιές ελαιόλαδο
-1 ποτήρι νερό
-1 κουταλάκι αλάτι
-χυμό 1 μικρού λεµονιού
-ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
Για τη γέμιση
-1/2 κιλό μυζήθρα φρέσκια
-λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Προετοιμασία
Λίωνουμε την μυζήθρα μ’ ένα πιρούνι, ρίχνουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε.Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ρίχνοντας έπειτα το αλεύρι σιγά σιγά. Ανοίγουμε το φύλλο είτε με μηχανή είτε με το χέρι και κόβουµε δίσκους 8 εκ. Σε κάθε τέτοιο δίσκο τοποθετούμε µια κουταλιά μυζήθρα, διπλώνουμε και κλείνουµε µε προσοχή, πιέζοντας µε ένα καθαρό πιρούνι τις άκρες και δηµιουργώντας µικρά µισοφέγγαρα. Μπορούμε να κάνουμε ότι σχήμα θέλουμε αρκεί τα άκρα να κλείσουν καλά. Τηγανίζουμε τις μυζηθρόπιτες σε άφθονο καυτό λάδι και από τις δύο µεριές, µέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Όταν είναι ζεστά μπορούμε να τις περιχύσουμε με μέλι και λίγη κανέλα. Εαν θέλουμε μπορούμε να αποθηκεύσουμε μερικές στην κατάψυξη πριν τις τηγανίσουμε. Έτσι όταν θέλουμε τις βγάζουμε από την κατάψυξη και τις τηγανίζουμε κατευθείαν.
Φυσικά το μυστικό σ’ αυτήν την συνταγή είναι η μυζήθρα που πρέπει να είναι φρέσκια και ντόπια.

Κουραμπιέδες

Υλικά
-650 γρ. βούτυρο
-2 κρόκους αυγών
-1 κούπα αμύγδαλα
-2 βανίλιες
-1 φλιτζάνι άχνη
-1 σφηνάκι κονιάκ
-1 κουταλάκι σόδα
-1 κιλό αλεύρι
Προετοιμασία
Ξεκινάμε με τα αμύγδαλα που πρέπει να είναι ξεφλουδισμένα γι΄ αυτό ή τα αγοράζουμε έτοιμα ή τα ξεφλουδίζουμε εμείς. Τα βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα μαζί με νερό ίσα ίσα να τα σκεπάσει και το βάζουμε να βράσει. Το κατεβάζουμε, σουρώνουμε το νερό και τους βγάζουμε την φλούδα. Έπειτα τα βάζουμε στο φούρνο για να τα καβουρδίσουμε. Τέλος τα κόβουμε σε κομμάτια. Για τους κουραμπιέδες χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, αφού το έχουμε βγάλει μια ώρα νωρίτερα από το ψυγείο, μέχρι να ασπρίσει .Προσθέτουμε τα αυγά και τη σόδα διαλυμένη μέσα στο κονιάκ. Κατόπιν τις βανίλιες, την άχνη, τα αμύγδαλα και το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες ότι σχήμα θέλουμε είτε με φορμάκια είτε με το χέρι και τους τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 20-25 λεπτά. Τέλος τους περνάμε όταν κρυώσουν ελαφρά από την άχνη. Μπορούμε να τους ραντίσουμε πρώτα με ανθόνερο και μετά να τους περάσουμε από την άχνη.

Μελομακάρονα

Υλικά
Για τη ζύμη
-3 φλιτζάνια λάδι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
-1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
-1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
-1 κιλό αλεύρι  περίπου
Για το σιρόπι
-2 φλιτζάνια μέλι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι νερό
Για το γαρνίρισμα
-καρύδια τριμμένα
- κανέλα
Προετοιμασία
Σ΄ ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη για κανένα 10λεπτο, διαλύουμε την σόδα μέσα στο πορτοκάλι, ρίχνουμε το κονιάκ με την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας. Παίρνουμε λίγο ζυμάρι περίπου όσο ένα αυγό και του δίνουμε σχήμα στενόμακρο πιέζοντας το ελαφρά από πάνω για να μην είναι φουσκωτό. Η γιαγιά μου βέβαια  αυτό το έκανε  με το να τα περνάει από κάποιο πιατάκι του γλυκού που είχε σχέδια πάνω ή από τον τρίφτη στην θέση που  τρίβουμε το τυρί. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά από την στιγμή του βρασμού σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν λίγο και τα βουτάμε στο σιρόπι (προσοχή πρέπει να είναι ζεστό). Τα αφαιρούμε και τα περνάμε μόνο από την πάνω πλευρά από το καρύδι, αφού πρώτα το έχουμε ανακατέψει με την κανέλα, και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Κουλουράκια κανέλας

Υλικά
-1 κιλό αλεύρι
-1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
-1 ποτήρι γάλα χλιαρό
-1 ποτήρι ζάχαρη
-2 κουταλάκια κανέλα
-1 κουταλάκι γαρύφαλλο κοπανισμένο
-1 κουταλάκι σόδα
-σουσάμι
Προετοιμασία
Ρίχνουμε το λάδι και την ζάχαρη τα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε την σόδα διαλυμένη στο γάλα, το γαρύφαλλο την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη τέτοια ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας. Και τώρα ώρα για παιχνίδι. Μπορούμε να κάνουμε ότι σχήματα θέλουμε όπως κουλουράκια πλεξουδίτσες αστεράκια κ.α αρκεί φυσικά να μην είναι πολύ χοντρά. Έπειτα τα βουτάμε με το χέρι μας  σ΄ ένα μπολ με νερό (για να κολλήσει το σουσάμι) και έπειτα από το σουσάμι. Μπορούμε φυσικά εάν δεν προτιμάμε το σουσάμι να μην τους βάλουμε. Τα βάζουμε σ’ ένα ταψί αφού το έχουμε λαδώσει ή έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνου στους 18Ο C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μαρμελάδα σύκο

Υλικά
-2 κιλά σύκα γινωμένα
-1 1/2 κιλό ζάχαρη
-1 λεμόνι(το χυμό)
Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε σε στρώσεις σύκα και ζάχαρη εναλλάξ και το αφήνουμε όλο το βράδυ. Την επομένη βράζουμε σε μέτρια φωτιά , ανακατεύουμε συνεχώς αλλά και  ξαφρίζουμε κατά διαστήματα.  Προς το τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι.  Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν το μείγμα γυαλίζει και ξεκολλά από την κατσαρόλα. Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσουμε πόσο σφικτή ή όχι θα είναι η μαρμελάδα μπορούμε να βάλουμε λίγη  σ’ ένα πιατάκι και να το δούμε γιατί όταν κρυώσει δένει περισσότερο.  Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστή. Τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν. Η μαρμελάδα διατηρείται σε δροσερό μέρος.

Κεράσι γλυκό

Υλικά
-1 κιλό κεράσια τραγανά
-1 κιλό ζάχαρη
-1/2 ποτήρι νερό
-1 λεμόνι
-2 βανίλιες
Προετοιμασία
Η επιλογή των κερασιών πρέπει να είναι προσεχτική ώστε να είναι τραγανά και όχι πολύ γινωμένα για ένα τέλειο γλυκό κουταλιού. Έτσι λοιπόν αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα κεράσια, τα πλένουμε καλά και τους αφαιρούμε προσεχτικά τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κεράσια με την ζάχαρη και το αφήνουμε μερικές ώρες για να υγροποιηθεί η ζάχαρη. Συνήθως το φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το νερό και αφήνουμε να σιγοβράζει για 15 λεπτά ενώ ξαφρίζουμε σταδιακά. Κατόπιν αφαιρούμε τα κεράσια για να μην λιώσουν και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει δηλαδή να μην είναι ούτε πολύ σφικτό αλλά ούτε και σαν νερό. Ένας καλός τρόπος για να το διαπιστώσουμε είναι μ΄ένα κουταλάκι να βάλουμε λίγο σιρόπι σ’ ένα πιατάκι και να το δούμε γιατί όταν κρυώσει δένει περισσότερο.Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι την βανίλια και ρίχνουμε τα κεράσια. Το αφήνουμε να κρυώσει και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα σφραγίζουμε και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
Συνοδεύεται τέλεια με στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό

Μαρμελάδα βερύκοκο

Υλικά
-2 κιλά βερίκοκα γινωμένα
-1 1/2 κιλό ζάχαρη
-1 λεμόνι (το χυμό)
Προετοιμασία
Πλένουμε τα βερίκοκα, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε σε στρώσεις βερύκοκα και ζάχαρη εναλλάξ και το αφήνουμε όλο το βράδυ. Την επομένη βράζουμε σε μέτρια φωτιά , ανακατεύουμε συνεχώς αλλά και  ξαφρίζουμε κατά διαστήματα. Προς το τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν το μείγμα γυαλίζει και ξεκολλά από την κατσαρόλα. Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσουμε πόσο σφικτή ή όχι θα είναι η μαρμελάδα μπορούμε να βάλουμε λίγη  σ’ ένα πιατάκι και να το δούμε γιατί όταν κρυώσει δένει περισσότερο. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστή. Τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν. Η μαρμελάδα διατηρείται σε δροσερό μέρος.

Γλυκό σταφύλι

Υλικά
-1 κιλό σταφύλι σουλτανί
-1/2 κιλό ζάχαρη
-1/2 ποτήρι νερό
-1 λεμόνι
-2 βανίλιες
-1 κλωνάρι αμπερόζα (προαιρετικά)
Προετοιμασία
Το σουλτανί σταφύλι είναι μια πολύ καλή λύση για γλυκό κουταλιού αφού δεν παιδευόμαστε να βγάζουμε τα κουκούτσια. Έτσι λοιπόν επιλέγουμε ρώγες τραγανές όχι πολύ γινωμένες, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σ’ ένα τρυπητό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σταφύλι με την ζάχαρη και το αφήνουμε μερικές ώρες για να υγροποιηθεί η ζάχαρη. Συνήθως το φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το νερό και αφήνουμε να σιγοβράζει ενώ ξαφρίζουμε σταδιακά. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι την βανίλια και την αμπερόζα και το αφήνουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι δηλαδή να μην είναι ούτε πολύ σφικτό αλλά ούτε και σαν νερό. Ένας καλός τρόπος για να το διαπιστώσουμε είναι μ΄ ένα κουταλάκι να βάλουμε λίγο σιρόπι σ’ ένα πιατάκι και να το δούμε γιατί όταν κρυώσει δένει περισσότερο. Αφαιρούμε την αμπερόζα και το αφήνουμε να κρυώσει. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα,τα σφραγίζουμε και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
Συνοδεύεται τέλεια με γιαούρτι στραγγιστό.

Κουλουράκια μεθυσμένα

Υλικά
-1/2 κούπα λάδι
-1/2 κούπα μαργαρίνη
-1/2 κούπα κρασί λευκό
-1/2 κούπα ζάχαρη
-3 1/2 κούπες αλεύρι
-1/2 κουταλάκι κανέλα
-1 baking powder
-1 ασπράδι (προαιρετικά)
-σουσάμι
Προετοιμασία
Λιώνουμε την μαργαρίνη σε μπεν μαρι, παίρνουμε ένα μπολ και προσθέτουμε το λάδι την ζάχαρη και την μαργαρίνη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το κρασί με το ασπράδι και την κανέλα και ανακατεύουμε. Ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά με το baking χωρίς να γίνει πολύ σκληρή η ζύμη. Στρώνουμε ένα μέρος της ζύμης στον πάγκο και αρχίζουμε να κόβουμε διάφορα σχήματα με τα φορμάικα που  έχουμε ή πλάθουμε κουλουράκια. Εν τω μεταξύ λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 οC.  Παίρνουμε ένα δοχείο με νερό και σ’ ένα άλλο βάζουμε το σουσάμι και αρχίζουμε να βουτάμε ένα ένα κουλουράκι πρώτα από το νερό και μετά από το σουσάμι και το πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσει καλά το σουσάμι. Τα ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Εαν κάποιος θελήσει μπορεί να τα ψήσει όπως είναι χωρίς το σουσάμι. Όπως και να τα κάνετε θα γίνουν νόστιμα και τραγανά!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου